Spekulációk Jay Leno főműsoridőből való távozásáról

Közeleg a januárban esedékes TCA-turné, és ezzel egy időben néhány, a csatornákat, illetve azok műsorait érintő spekulációk is napvilágot látnak. Ezek egy része természetesen pletyka szinten marad, de azért vannak olyanok is, amik nem bizonyulnak kacsának és a turné keretein belül, vagy legkésőbb az upfronts-os idején bejelentésre kerülnek. Ezúttal a Jay Leno Show esetleges elkaszálásáról szóló híresztelések lepték el a külföldi sorozatos portálokat. Még mielőtt a részletekre térnék, gyorsan hozzáteszem, hogy az egy bekezdéssel lejjebb olvasható hírek, illetve az én későbbi konklúzióm is (egyelőre) feltételes módban értendő.

Leno-ról, illetve az NBC megkérdőjelezhető (és akkor nagyon finoman fogalmaztam) döntéseiről már korábban többször is írtam, két bejegyzést ajánlanék most ezek közül: Jay Leno (ideiglenes) sikeréről és A NBC ismét alkot: Southland kasza a 2. évad premierje előtt. Mondanom sem kell, Jay főműsoridőből való távozásának kifejezetten örülnék, és ezzel korántsem vagyok egyedül. Az első híresztelések (Spoiler TV, The Live Feed, THR, Sepinwall, etc.) igazából először csak a kasza megszellőztetősét tartalmazták, konkrétumokat még nem találtunk bennük. Nem sokkal később már pontosabb információkhoz jutottunk, mely szerint a jelenlegi műsort fél órára redukálva 23.35-re kerülne át Leno, utána jönne Conan, vagy maradna a mostani egy órás formátum és Conan-től búcsút venne az NBC.

Ha a feltételes kasza/áthelyezés okait kutatjuk, akkor elsőként a nézettséget kell megvizsgálnunk. A remek, de ugye konkurencia nélküli indítást követően meredek zuhanásba kezdett a show, és mára odáig jutottunk, hogy a Biggest Loser felvezetését kihasználó keddi napon kívül nem képes 2-nél jobb ratinget elérni a 18-49-es célkorosztályban. A BL utáni eredményére pedig a nagy arányú nézővesztés nyomja rá a bélyegét. Persze, mondhatjuk, hogy az NBC tavaly meghirdetett költségkíméléses stratégiájába még így is beleillik, azonban könnyen lehet, hogy a helyi csatornák már szeptember óta tartó ellenállásán bukik meg a dolog. Az NBC adását átvevő helyi adók este 11-től a saját hírműsorukat adják, melynek nézettsége köszönhetően a rendkívül gyenge Leno felvezetésnek soha nem látott mélységekbe esett. A komoly nézettség és ebből eredő pénzveszteség miatt pedig egyre feszültebbé vált az NBC-vel való kapcsolatuk.

Számításba jöhet a nem is oly rég bejelentett tulajdonosváltás is, de nem hinném, hogy a Comcast keze lenne a dologban, vagy legalábbis ez a tényező másod-illetve harmadlagos a fent említett indokok mellett. Természetesen a híresztelések napvilágra kerülését követően pár perccel már egyből jött is az NBC cáfolata:

“Jay Leno is one of the most compelling entertainers in the world today. As we have said all along, Jay’s show has performed exactly as we anticipated on the network. It has, however, presented some issues for our affiliates. Both Jay and the show are committed to working closely with them to find ways to improve the performance.”

A szokásos sajtóközlemény, kevés konkrétummal, de legalább a helyi adókkal való problémákat elismerik benne.

A kérdés az, hogy mi igaz a híresztelésekből, vajon tényleg elkaszálják, illetve más időpontba helyezik-e Leno-t, és ha így lesz, akkor pontosan mikor fog bekövetkezni. Véleményem szerint igen és a már említett este fél 12-es spot-ot kaphatja majd meg. Az eleinte még valóban csak pletykának tűnő hírek egyre inkább felerősödtek, valamint több jel is a főműsoridőből való távozást támasztja alá. Többek között az NBC jövő évi tervei, mely szerint 18 pilotot fognak forgatni (10 dráma, 8 sitcom) és ehhez még hozzájöhetnek a reality-k. Az NBC-s sajtóközlemények ugyan cáfolnak, de azért itt is lehet a sorok között olvasni - helyi adókkal való problémák, 'Conan mögött állunk' nyilatkozatok és akár a tegnapi Leno reakciót is idevehetjük.

Az időpontra vonatkozólag két lehetőség van: az olimpia vége, vagyis a február 28-át követő hétfői nap az egyik opció, melynek megvalósulása esetén minden héten felszabadulna 5 óra az NBC műsorrendjében, amit nem lesz könnyű ilyen gyorsan betölteni. Második lehetőségként az up, illetve az NBC esetében az infronts adja magát, mely esetben a döntés értelemszerűen csak a 2010/11-es idénytől lenne érzékelhető.

Végezetül a mikor fog dönteni az NBC kérdésre válaszolva: Zucker-ék január 21-én ülnek le tárgyalóasztalhoz a helyi csatornák képviselőivel, könnyen elképzelhető, hogy ekkor már megszületik a döntés, de akár a TCA-turnén is bekövetkezhet, az NBC most vasárnap kerül sorra. Legkésőbb pedig az infronts-on... Meglátjuk mi valósul meg belőle, összegzésként azt lehet elmondani, hogy egyre több jel mutat Leno főműsoridőből valótávozására és egyre inkább úgy tűnik a kérdés már csak az, hogy ez mikor fog bekövetkezni.