A 2009/10-es idény eddigi újoncfelhozataláról

A 2009/10-es idény újoncainak első, igazán nagy áradata levonult és már kialakult az általam elkaszáltak és a maradók listája is. Az alábbi összeeállításban végigmegyek rajtuk és röviden leírom az eddigi benyomásaimat is.

update: 2009. 11. 28.

Elsőként a továbbra is nézős sorozatokról:

FlashForward (ABC): pilot kritika

A pilot szintjét hozta nagyjából a legutóbbi két rész is, ugyan van még rajta mit finomítani, de azért nézős maradt egyelőre. A történet a várakozások szerint alakul, bár a tempó nem az igazi és a karaktereken is még bőven lenne mit finomítani. Fiennes pedig nem biztos, hogy jú húzásnak bizonyult a főszerepre, talán ha a casting során Davenport és az ő szerepét felcserélik... de ezt már nem tudjuk meg. Az ABC berendelte a teljes évadot (25 rész)

Modern Family (ABC): pilot kritika

Jól éreztem annó a pilotnál, hogy ugyan a kezdés közepes, de van benne potenciál. Az azóta eltelt részek ezt bizonyították, sikerült szinte mindegyik karaktert megkedvelni, a poénok ülnek, valamint a formátum is egyre jobban tetszik. A sok szereplőt jól kezelik egyelőre, mindenkire jut idő és természetesen a részek végén a családdal kapcsolatos tanulságokat is megkapjuk, de ez bőven belefér. Nem kérdés, hogy marad, és annak is örülhetünk, hogy az ABC-től megkapta a teljes évadot (22 rész).

The Middle (ABC): pilot kritika

Kellemes meglepetés volt a pilot, sőt az idei újonc sitcom felhozatal talán legjobb kezdését kaptuk Patricia Heaton-éktól. Szerencsére a lendület a második résznél sem hagyott alább és a diszfunkcionális család akkor is kellemes perceket biztosított. A gazdasági válság okozta nehézségek erősen jelen vannak, de ezt jól illesztik a történetbe, a néhol borúsabb hangulatot mindig sikerül feldobni valamivel. A karakterekben sok lehetőség van, jól sikerült a casting is, sőt a pilotban visszafogottabb Neil Flynn-féle karakter is remekelt a második részben. Bár a nézettsége hagy kívánnivalót maga után, az ABC bízik a sorozatban és megkapta a back nine-ot (22 részes évad).

V (ABC): pilot kritika ahogy a linkelt kritikában is olvasható, a pilot nagyjából hozta a várakozásaimat, azonban a többszöri showrunner csere óvatosságra int a későbbiekkel kapcsolatban. Az első rész egészen kiváló nézettséget hozott, azonban, ahogy várható volt ez egy szépet esett a következő hétre, melyet tarta persze még mindig bőven jó lenne egy megújításra. update: 2009. 11. 12

 

A nagyobbik részt kitevő, általam elkaszált újoncok:

Melrose Place (CW): pilot kritika

Pedig bíztam abban, hogy egy jó kis guilty pleasure-nek jó lesz, de sajnos még a vártnál is kiszámíthatóbb volt, és az pedig igazán elvette tőle a kedvem, hogy a karakterek is antipatikusaknak bizonyultak. Ez alól csak Katie Cassidy jelentett kivételt, de ő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy folytassam a sorozatot. + 5 részt kapott a CW-től, 18 részes lesz az évad.

The Vampire Dairies (CW): pilot kritika

Itt is pilot utáni azonnali kasza volt, így sok mindent nem tudok hozzátenni az akkor elmondottakhoz. De legalább a CW jól járt vele, magasan a legnézettebb sorozatuk és ugyan még csak forgatókönyv berendelés történt, valószínűleg hamarosan megkapja a teljes évadot. Ahogy arra számítani lehetett, teljes évados berendelést kapott (22 rész).

The Beautiful Life: TBL (CW):

Teljesen hidegen hagyott a sorozat, mind a történet, mind a színészek, így nem láttam értelmét annak, hogy egy már előre biztosan tudható 45 perces időpocsékolásba belemenjek. Egyébiránt pedig rendkívül gyenge nézettségi adatainak köszönhetően a sorozatot két rész után kaszálta a CW. És az ígéretes Body Pilotic-nek még csak esélyt sem adott a csatorna, de biztosan megérte helyette a TBL-t bemutatni...

The Good Wife (CBS): pilot kritika

Az elkaszálandók listáján messze ez volt a legnehezebb döntés. Egy remek pilotot kaptunk, az ezt követő két részben sem esett vissza a színvonal, de végül mégis erre a sorsra jutott nálam. Már a pilot kritikámban is írtam, nem biztos, hogy hosszútávon le tud kötni Margulies sorozata és sajnos már a második, de főleg a harmadik részben egyre több minden mutatott ennek az irányába. Ritka, amikor egy ügyvédes sorozat igazán be tud rántani, legutóbb ez a Boston Legal-nál történt meg (ott viszont nagyon). Bár nem nézem tovább, annak örülök, hogy teljes évadot kért belőle a CBS (22 rész).

Accidentally on Purpose (CBS): pilot kritika

Nagyjából azt hozta, amit vártam. A szokásos CBS multikamerás sitcom, de itt sem a történet, sem a karakterek nem tudtak megfogni és erre még az is rájött, hogy Elfman-t finoman szólva sem kedvelem. Érthető módon így nem is kapott tőlem második esélyt. A CBS +5 részt kért még a sorozatból (18 részes évad). Valószínűleg a Rules of Engagement midseason-ben érkező negyedik évada miatt lett +5 és nem a szokásos back nine.

NCIS: Los Angeles (CBS): pilot kritika

Itt sem történt semmi váratlan, az alapsorozatból néhány rész elég volt nekem, és a spinoff sem tudott meggyőzni arról, hogy ezt nekem nézni kéne. Sablonos, elcsépelt sztorit kaptunk, mely leírás a karakterekre is érvényes, egyetlen pozitívuma, hogy szinte egyből a Forgotten után néztem és annál simán jobbnak bizonyult...  A CBS bekérte a sorozatot teljes évadra (22 rész).

Three Rivers (CBS): 

Bár végül egyik sem lett nézős, a fentebb említett három CBS-s sorozat kapcsán értettem a csatorna gondolkodásmódját, a Three Rivers viszont már elsőre is hamvába holt kísérletnek tűnt. Nem próbáltam be és a pilot visszhangjából arra lehet következtetni, hogy így egy feleslegesen kidobott 45 perctől óvtam meg magam.

Glee (Fox): pilot kritika

A belinkelt kritikában a Ryan Murphy ismét megcsinálta? cím utáni kérdőjel sajnos még mindig nem tűnt el, sőt azóta több porszem is került a gépzetbe. A negyedik részben központi szerepet kapó bébi szál a leginkább felelős ezért, ezt az 1x05-ben azért részben feledtette Kristin Chenoweth remeklése. A múlt heti rész még hátra van, remélhetőleg a akkor szebbik arcát tudja majd mutatni. Az első sorozat volt az idényben, amiből teljes évadot kértek (22 rész). update: eleinte még a maradók között szerepelt, de  egyre inkább elment tőle a kedvem, a karakterek sem érdekeltek már, az egyetlen jó pont a zene maradt, így végül a hetedik rész után már nem folytattam.

The Cleveland Show (Fox):

A Family Guy-t kifejezetten kedvelem, bár random módon nézem, de remek kikapcsolódás. A spinoff viszont nem érdekelt, ugyan Cleveland jó arc volt mellékszereplőként, de egy ráépített sorozatra nem vagyok kíváncsi. Már a teljes második évad is a zsákban van.

Brothers (Fox): pilot kritika

A poénmentes sticom. Kicsit részletesebben a linkelt kritikában.

Trauma (NBC): pilot kritika

Az idény legnagyobb csalódása. Mást és mindenekelőtt jobbat vártam Peter Berg új sorozatától. Egy klisékkel teliszórt látványos, de egyúttal üres sorozatot kaptunk, ahol egyik karakterrel sem tudtam azonosulni. Az NBC elkaszálta a sorozatot, a leforgatott 13 rész azért még adásba fog kerülni.

Mercy (NBC):

Akkor sem volt hozzá sok kedvem, amikor a sorozat leírását olvastam, amikor pedig megláttam a promót, végképp elment tőle a kedvem. Így az érdeklődés minimális meglétének a hiánya miatt végül bepróbálás nélkül maradt és fog is maradni. Teljes évadot kapott (22 rész).

Community (NBC): pilot kritika

A Modern Family-hez képest fordított utat járt be a Community. Míg az előbbi egy közepes pilot után sokat javult, addig a Community még gyengébb lett a kezdetekhez képest. Egyik szereplőt sem tudtam megkedvelni, sőt a főszereplő pedig kifejezetten ellenszenves. Sajátos humorával sem tudott megfogni, a második részt már csak végigszenvedtem. Megkapta a back nine-ot, 22 részes lesz az évad.

The Forgotten (ABC): pilot kritika

Már előzetesen szó esett róla, itt is elég, sőt miket beszélek túlontúl sok is volt a pilot... Az évad egyik leggyengébb újonca, ahogy a kritikában is írtam, az a sorozat, melyen valószínűleg a procedurális nyomozós sorozatokat kedvelők is bealszanak. Ha nem is a szokásos 9-et, de az ABC +5 részt kért (a nézettség okán még ennek is örülhet)  a Forgotten-ből, így az évad 18 epizódból fog állni.

Eastwick (ABC): pilot kritika

Egy korrekt kezdést kaptunk, azonban már akkor érezni lehetett, hogy a Good Wife-hoz hasonlóan ez sem tud lekötni hosszabb távon. Azért utóbbit jobban sajnáltam, az Eastwick ugyanis a közepesnél éppenhogy jobb kezdés után vissza is esett, így nem kellett gondolkodni a harmadik részt követő kaszán. Az ABC elkaszálta a sorozatot, a leforgatott 13 rész azonban nagy valószínűséggel adásba fog kerülni.

Cougar Town (ABC): pilot kritika

Egyelőre hullámzó a teljesítménye, egy közepesnél valamivel jobb pilotot egy igencsak biztató második rész követett, majd a harmadik nagyjából az első szintjét hozta. Leginkább a női karakterekbe lehet belekötni, Courtney Cox okés, bár néha túljátssza a szerepét, de a két barátnő (főleg Christa Miller) inkább irritáló egyelőre. Velük ellentétben a volt férj, a két férfi szomszéd és főként Cox karakterének gyereke simán feldobják a sorozatot. Remélhetőleg hosszabb távon a jobbik oldalát tudja majd hozni, az ABC teljes évadot kért (22 rész). update: a Glee-hez hasonlóan ez is a maradók között szerepelt, de a negyedik részt követően felhagytam vele. Sajnos a jó mellékszereplők kevésnek bizonyultak.

Hank (ABC):

Kelsey Grammer sorozatánál a leírás, majd a promó is egyértelműen sugallta, hogy számomra túlságosan is konvencionális humorral operál. A sitcom nem is volt betervezve, a rendkívül kedveződtlen visszhang pedig csak még biztosabbá tette azt, hogy felesleges lenne akár még 20 percet is rászánnom. A sorozat 5 rész műsorba kerülését követően kaszát kapott.

 

Kábeles sorozatok - továbbra is nézős kategória:

Kábeles sorozatok esetén jóval nehezebb az idénymeghatározás, hiszen újoncok mindig érkezhetnek, így a mostaniban csak a szeptembertől bemutatkozókat vettem be.

Bored to Death (HBO): pilot kritika

A leírás és a nevek alapján bizakodó voltam, de még így is kellemes meglepetés ért. Egy remekül megírt, jó karakterekkel megtűzdelt, hangulatos sorozat, mely az eddigi részeivel simán tartja, sőt talán még be is előzi a pilot színvonalát. Ugyan meglepődtünk rajta, de kifejezetten örömteli a hír, hogy az HBO a gyenge nézettség ellenére is bekérte a sorozat második évadát.

Secret Girlfriend (Comedy Central): pilot kritika A belsőnézetes komédia ugyan történetben nem kínál sokat, de nem is ez a célja. Egy feelgood sorozat, jó dumákkal és ütődött karakterekkel és a hangulathoz természetesen a formátum is sokat hozzátesz.

 

Kábeles sorozatok - amiket már nem folytatok:

The League (FX): pilot kritika Bár a téma - fantasy football - kifejzetten érdekelt volna, sajnos a karakterek nem igazán jöttek be, mnit ahogy a sorozat humora sem az én világom. A közepes pilot után a második részt néztem még meg, de végül a kasza mellett döntöttem. update: 2009. 11. 12.

Stargate Universe (SyFy): pilot kritika

Itt hosszabban írtam arról, hogy miért is nem folytatom.

White Collar (USA N.): pilot kritika az ígéretes után igencsak visszavettek a tempóból, és sajnos néhány rész után kasza lett.